Volg ons op twitter

vrije tijd aan de rivier de Maas


home  >  nieuws  > Over de Maas


Over de Maas

Al sinds 1983 heeft Stichting de Maasveren vijf veerdiensten in bedrijf. Hiermee kun je overvaren met je fiets, auto en zelfs met de Maasmeander toeristentrein. Zo bezoek je zonder omweg de mooiste plekken in Gelderland. Via de leukste route: over het water!

Naar Gelderland
Bekijk de rivier ook eens van de andere kant. De veerponten van Stichting de Maasveren brengen je naar Gelderland en weer terug. Dit zijn de routes:
Megen NB – Appeltern GE
Megen NB – Maasbommel GE
Oijen NB – Alphen GE
Lith NB – Alphen GE
Maren Kessel NB – Alem GE

Beestenboel
Eenmaal in Gelderland valt er veel te zien en te doen. Bij Bert’s Animal Verhuur beleef je pas echt een bijzonder uitje. Op deze farm in Appeltern kun je bijvoorbeeld een workshop ganzen hoeden volgen of knuffelen met allerlei dieren. Ook leuk: ringsteken op een kameel of een safari tussen de dieren. Het welzijn van de dieren staat voorop. Maar ook de bezoekers worden goed verzorgd; drink een lekker drankje of eet een kamelen soes.

Over het water
In een voormalig klooster in Beneden-Leeuwen vind je streek historisch museum Tweestromenland. Ga terug in de tijd en leer over de vroegere leefomgeving van de Maas en Walers. Van de mammoet in de foyer, naar de tijd van het kolenfornuis en de bedstee. Wandel eens met een gids door het museum en kom alles te weten over het leven met en de strijd tegen het water. Voor groepen of kinderpartijtjes zijn speciale arrangementen te boeken.

Stoomgemaal
Benieuwd naar technologie van vroeger? In Museum De Tuut ervaar je wat de techniek betekend heeft voor de ontwikkeling van de welvaart in het rivierengebied. Het museum bestaat uit het volledig gerestaureerde en werkende Stoomgemaal Appeltern. Kies voor een interessante rondleiding of kom langs op één van de stoomdagen. Op deze dagen worden de machines in werking gezet. De Tuut beschikt ook over een unieke collectie verbrandingsmotoren, waaronder de oudste Nederandse exemplaren.

Totaalkunstwerk
Er valt nog meer te ontdekken. Zoals het atelier van beeldend kunstenaarsduo Huub & Adelheid Kortekaas. De Tempelhof, tussen 1995 en 2000 door hen ontworpen, is een eigentijdse buitenplaats waar architectuur, tuin, kunst, leven, werk en filosofie samensmelten. Dit Totaalkunstwerk (combinatie van diverse kunstvormen) is een afspiegeling van veranderingsprocessen in de wereld. In de weekenden van 6 juni tot en met 12 juli is de overzichtstentoonstelling ’50 jaar Het leven als Kunstwerk’ te bewonderen.

Keukencreaties
Natuurlijk kan je ook lekker tafelen in deze idyllische omgeving aan het water. In restaurant De Korenmolen geniet je van fijne gastvrijheid en nog fijnere keukencreaties. Van alleen een goed glas wijn tot een compleet vijfgangen verrassingsmenu. Voor gezelschappen verzorgt het team van De Korenmolen graag een vergadering, event, lunch, high tea, diner of feest. Bijvoorbeeld in het restaurant, de Molen, de multifunctionele zaal ‘de Graanschuur’ of jacht ‘de President’.

Blijf nog even
Morgen meer beleven? Uiteraard kan je in het land van Maas en Waal ook mooi overnachten. Zo is er de Schansehoeve te Alphen. Hier is plaats voor groepen tot wel 50 personen. Er zijn twee sfeervolle Bed & Breakfast kamers en een zorgwoning voor gasten met een beperking. Bij de accommodatie ligt een grote speelweide. Daarnaast is het een uitstekend vertrekpunt voor wie de natuur in wil trekken of een museum of kinderboerderij wil bezoeken.

Hotel en meer
Aan de Maas bij Appeltern ligt Moeke Mooren, een echt familiehotel dat beschikt over 16 kamers. Van zakelijke eenpersoonskamer tot comfortabele balkonkamers en een riante suite. Er is een sfeervolle bar, een gezellig restaurant en ruimte voor een feest of vergadering. Ook voor (groeps) activiteiten ben je hier aan het juiste adres. Denk bijvoorbeeld aan een rondvaart, tandemtocht of roofvogelworkshop. Het hele jaar door biedt Moeke Mooren ontspanning, plezier en culinair genot voor jong en oud.


Over de Maas