Volg ons op twitter

vrije tijd aan de rivier de Maas


home  >  nieuws  > Van eigen bodem


Van eigen bodem

Grote spelers zoals Organon en Unilever vinden hun oorsprong in Oss. De verwerking van vlees, handel in boter en de vervaardiging van medicijnen kenmerkte de groei van de Osse industrie in de vorige eeuw. Fabrieken haalden grondstoffen bij lokale boerenbedrijven. Zo waren dierlijke alvleesklieren nodig voor het produceren van de pil en stond de veeteelt ten dienste van vleesverwerkers. Agricultuur is sinds jaar en dag belangrijk voor Oss.

Burger en boer
Dat is nog altijd zo, en niet alleen voor de industrie. Het scala aan producten dat je in het buitengebied van Oss kunt vinden is groot. Van vlees en zuivel tot granen en paddenstoelen. Puur natuur of verwerkt tot streekproduct. Je ontdekt deze producten bij Landerij VanTosse, Bierbrouwerij Oijen en Landwinkel Spierings. Alle drie hebben ze hart voor kwaliteitsproducten uit de streek.

Voedsellandschap
Neem een product als spelt. Eén van de granen die bij Landerij VanTosse wordt verbouwd door Landschapsbeheer Oss. Spelt is erg populair voor verwerking in diverse streekproducten. Lokale molenaars verwerken het tot meel en lokale bakkers maken er brood van. Heel lekker én erg gezond. Op de Landerij VanTosse in Oss-Zuid zie je hoe het groeit. Ontdek en proef waar onze granen maar ook andere gewassen zoals bonen, cranberries en paddenstoelen vandaan komen. In een heus voedsellandschap aan de rand van de stad. Waar je eten van dichtbij beleeft.

Streekbieren
Spelt van de Landerij VanTosse wordt verwerkt in één van de vijf populaire Maashorstbieren. Net als verschillende andere producten die in de Maashorst gezaaid, geteeld en gerooid worden. Natuurzuivere bieren gemaakt met producten van het land. Bierbrouwerij Oijen brouwt ze al sinds 1989 op traditionele wijze. Dus zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. De pure producten die dat oplevert kun je dagelijks komen proeven. En bij zo’n ambachtelijk biertje past een eerlijke hap natuurlijk perfect. Zo komt het
bier nog beter tot zijn recht. In het bourgondisch restaurant bij de brouwerij wordt dan ook gewerkt met verse streekproducten van collega-ondernemers.

Huisgemaakt
Deze streekproducten vind je bijvoorbeeld bij Boer Spierings. Al meer dan 30 jaar melkveebedrijf en tegenwoordig bekend van zijn Landwinkel vol (h)eerlijke boodschappen. Verse gepasteuriseerde melk, vlees van eigen Brandrode runderen en zelf gemaakte en gerijpte kazen in alle soorten. Boer Spierings heeft de hele keten in eigen hand. Van het maaien van gras voor het voer, tot het maken en verkopen van de kazen. En dat proef je terug in deze ambachtelijke lekkernij. De producten die Boer Spierings zelf niet heeft, haalt hij bij collega Landwinkel-boeren en lokale ondernemers. Zo geniet je van nog veel meer producten uit de streek.

Zelf proeven?
Breng eens een bezoek aan deze ondernemers en proef wat deze streek allemaal te bieden heeft.


Van eigen bodem