Volg ons op twitter

vrije tijd aan de rivier de Maas


home  >  nieuws  > Verhalen over de Maas: bezoekerscentra Keent


Verhalen over de Maas: bezoekerscentra Keent

Een stukje ongerepte natuur in eigen land, dat zie je niet vaak meer. Zo wel in Keent, een voormalig dorp en nu een buurtschap van zo’n 180 hectare groot. Een gebied tussen het dorp Overlangel en de rivier de Maas waar natuurontwikkeling, wilde grazers en water samenkomen.

Ontmoetingsplek
Sinds 2007 is het buurtschap in Keent uitgerust met het bezoekerscentrum van Wim de Kleijn, die zelf in het gebied woont. “Het is een ontmoetingsplek, een plek voor jong en oud”, stelt hij. Is Wim thuis, dan is het bezoekerscentrum geopend. Bezoekers komen voor een praatje met elkaar, wat te drinken na een stevige wandeling en er is zelfs een atelier waar je kunt schilderen en mozaïeken. Zelf is Wim zoveel mogelijk in het bezoekerscentrum aanwezig om bezoekers interessante informatie te geven over het gebied. Als inwoner van Keent weet hij alles te vertellen over de geschiedenis en de natuur in Keent.


“Het punt wordt al druk bezocht, voornamelijk door wandel- en fietsgroepen",  zegt Wim.


Complete rust
Het natuurgebied is alleen bereikbaar via twee toegangswegen, namelijk de Keentseweg en de Velpseweg. De rest van het gebied is omgeven door water. “Een stuk natuur waar je complete rust ervaart”, zegt Wim. Keent heeft in de voorbijgaande jaren een sterke metamorfose ondergaan. Waar het eerst een landbouwgebied was, vind je nu vooral natuur. Goed nieuws voor bezoekers, want je kunt er prachtig wandelen. Op elke eerste zondag van de maand is het mogelijk onder leiding van gidsen van Brabants Landschap het gebied te verkennen. Liever zelf op pad? Dat kan. Wim de Kleijn voorziet je graag van goede wandelroutes.


Runderen en paarden
Tijdens je wandeling kun je oog in oog komen te staan met wilde runderen of paarden, het gebied is namelijk maar liefst 150 wilde grazers rijk. Meer weten over deze dieren? Loop dan eens binnen bij de buurman van Wim de Kleijn, zo’n 250 meter verderop. Hier ligt het bezoekerscentrum van Stichting Taurus en Brabants Landschap. Wim: “We werken wel samen, maar zijn toch aparte centra. In de boerderij naast het infopunt vind je bijvoorbeeld ook de slagerij van Stichting Taurus.”


Zelf het gebied verkennen? Ga dan zeker ook langs bij de twee bezoekerscentra van aan de Zuijdenhoutstraat 2 en 4 in Keent.


Keent   Wim de Kleijn   Taurus 

    


Verhalen over de Maas: bezoekerscentra Keent