Volg ons op twitter

vrije tijd aan de rivier de Maas


home  >  nieuws  > Verhalen over de Maas: Ecopoll


Verhalen over de Maas: Ecopoll

Het bijenteeltmuseum Ecopoll in Geffen is dé plek voor iedereen die alles wil weten over bijen. Het familiebedrijf is gevestigd op een prachtige locatie waar Robert en zijn vrouw Thea Schuurmans voorlichting geven over bijenhouden en de producten die bijen maken. Zo leer je wat een nuttige en slimme beestjes het zijn…

Zuivere honing
Robert: “Honing is het meest bekende product dat wij halen uit onze 300 bijenkasten. Als imkers proberen we zoveel mogelijk soorten afzonderlijk te winnen. Onze 80.000 bijen per kast halen nectar op uit bijvoorbeeld de appelbloesem van fruitboomgaarden of koolzaadvelden. Bijen gaan altijd naar dezelfde plaats, want ze zijn slim! Ze willen niet te ver vliegen voor hun nectar en ze halen dit steeds uit dezelfde bloemen. Wij zetten de kasten daarom zo dicht mogelijk bij het veld. Dit doen wij vanaf het moment dat 10% van de bloem open is totdat de bloemen zijn uitgebloeid.”

Erkend streekproduct
Bij het bedrijf wordt de zuivere honing verwerkt tot veel bijzondere producten. “We halen de honing uit de kasten. Deze wordt geslingerd, waarna deze door een zeef in een emmer loopt. Na een week rijpen doen we de honing in potjes die in onze winkel te koop zijn. Ook wordt honing verwerkt in producten zoals snoep, koek, crèmes en zelfs tandpasta.” vult Thea aan. Maar wist je dat Ecopoll sinds kort het stempel ‘erkend streekproduct’ mag hanteren voor haar eigen honinglijn? Daarmee zal ook de start gemaakt worden met het produceren van speciaal honingbier en -wijn. Het proberen waard!

“Wij kwamen eigenlijk voor een kort bezoek, maar zijn uiteindelijk meer dan 2 uur gebleven!”   vertellen de enthousiaste bezoekers
Diny en Victor Wijnhoven.

Wil je Ecopoll bezoeken?
Ecopoll is elke vrijdag en zaterdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Liever op een andere tijd langskomen? Maak even een afspraak.

Leiweg 5c
5386 KR  Geffen
06 - 20 43 16 10
www.ecopoll.nl

 Verhalen over de Maas: Ecopoll