Volg ons op twitter

vrije tijd aan de rivier de Maas


home  >  nieuws  > Verhalen over de Maas: Kersenbedrijf Strik-Barsten


Verhalen over de Maas: Kersenbedrijf Strik-Barsten

Fietsend door Alphen aan de Maas, geniet je van het unieke rivierenlandschap en de markante monumentale gebouwen die dit soort karakteristieke dorpjes zo kenmerken. Maar zeker ook van de vele fruitboomgaarden en fruitstalletjes die je onderweg tegenkomt. Stop eens bij Kersenbedrijf Strik-Basten met 7,5 hectare aan kersengaard en ervaar het vakantiegevoel in eigen land!

Het fruitbedrijf is in 1991 opgericht door Peter en Tonny. Ruim 27 jaar geleden begonnen zij met de teelt van frambozen, bramen, rode bessen en aardbeien. Helaas bleek de grond hiervoor niet geschikt en na verschillende ziektes in de gaard, besloten ze zich te gaan richten op de kersenteelt. In 2017 is ook zoon Pieter, een van de 12 kinderen, als teler bij het bedrijf gaan werken. “In het hoogseizoen helpen alle kinderen mee. We kunnen dus wel zeggen dat het een écht familiebedrijf is”, zegt Pieter lachend.

Kijkje bij de teler
Jaarlijks produceert het fruitbedrijf ongeveer honderd ton aan kersen. Het grootste gedeelte van de teelt, zo´n 90%, gaat naar de supermarkten en groenteboeren in verpakkingen van 200 gram tot wel 5 kilo. De rest van de oogst wordt aan huis verkocht. Pieter: “Kersen zijn een echt seizoensproduct en wij proberen ze dan ook zo rijp en smaakvol mogelijk te plukken! De piek ligt in de zomer; van juni tot augustus is het oogsttijd.”

Rondleiding door de gaard
“Iedereen kan tijdens het oogstseizoen spontaan kersen bij ons kopen en op aanvraag organiseren we ook excursies. We ontvangen groepen variërend van dagjesmensen en fietsers, tot verenigingen en groepen schoolkinderen”, zegt Pieter. De familie maakt graag tijd om meer te vertellen over het bedrijf en de teelt. Je kunt met eigen ogen zien hoe de kersen groeien, welke onderhoudswerkzaamheden dagelijks plaatsvinden en hoe de kersen verwerkt worden voor ze bij de klant zijn. Pieter: “Mensen hebben bij de kersenteelt een beeld van hoogstambomen en vogelverschrikkers, maar de realiteit is tegenwoordig heel anders. Wij werken met de nieuwste technieken. De kersen worden voornamelijk onder regenkappen geteeld, dus de werkwijze is behoorlijk gemoderniseerd. Dat laten we de bezoekers graag zien.”

Zelf een kijkje nemen op het land en in de schuur? Wees wel zo slim om een tas mee te nemen, zodat je je fruitschaal voordelig kunt aanvullen met de heerlijk zoete, rode vruchten.

Kersenbedrijf Strik-Basten
Dijkgraaf de Leeuwweg 22 Alphen
0487 - 562323
www.kersenbedrijfstrikbasten.nl

          


Verhalen over de Maas: Kersenbedrijf Strik-Barsten