Volg ons op twitter

vrije tijd aan de rivier de Maas


home  >  nieuws  > Verhalen over de Maas: Museum Stoomgemaal De Tuut


Verhalen over de Maas: Museum Stoomgemaal De Tuut

In het groene Appeltern, gelegen aan de gelijknamige straat, kun je stoomgemaal De Tuut vinden. Het enige werkende gemaal in het Nederlandse rivierengebied dat bewaard is gebleven. In het museum vertellen enthousiaste vrijwilligers over de techniek en geschiedenis van het gemaal. Zo waan je jezelf even terug in het stoomtijdperk… 

Bijzonder jubileum
Het stoomgemaal viert volgend jaar zijn 100-jarige bestaan. Bijzonder, want in ’83 dreigde de sloop van het gemaal. Gelukkig is toen Monumentenstichting Baet en Borgh opgericht om dat te voorkomen. Huidige secretaris én vrijwilliger van het museum Goof van Oers vertelt: “Door de cultuurhistorische waarde van het gemaal werd het eind jaren negentig aangewezen als Rijksmonument. Er zijn door vrijwilligers in totaal ruim 80.000 uren restauratie ingestoken. Daardoor is het gemaal sinds 2014 weer in goede staat!” Ook de kolenloods is opgeknapt en ingericht als bezoekerscentrum het Stoomcafé. Leuk weetje: De lokale zorgorganisatie Doederij helpt hier een handje mee. Je kunt bij hun terecht voor een drankje met een lekker stuk appeltaart.


“Gisteren waren we te gast bij het Stoomgemaal. Wat een fantastisch werkend monument! Het was echt een geweldige middag met een interessante rondleiding. En het gebak in het Stoomcafé is om te smullen!”  Bezoeker Hans Pluckel


Een ware traktatie
Het museum organiseert vijf keer per jaar het stoomweekend. Dan is het gemaal, zoals ze het noemen, ‘onder stoom’. Volgens Goof een kostbare gebeurtenis: “In zo’n weekend schept onze stoker makkelijk een ton kolen! Het heeft iets magisch om de warmte, de herrie en de kracht van zo’n gemaal te zien en te voelen. Het is elke keer weer een goed bezocht spektakel.” Tijdens de stoomdagen zijn er volop vrijwilligers aanwezig om alle vragen te beantwoorden.


Verborgen schat
Het gemaal ligt in het Gelderse Appeltern. Prachtig gelegen, maar volgens Goof helaas nog onvindbaar voor de zuiderlijke buren: “Ondanks vijf nabijgelegen veerponden lijkt het alsof men niet heel erg bekend is met de andere kant van de Maas. Zonde, want er is zoveel moois te zien en te doen aan de andere kant van de rivier.” Zo kun je bij de Tuut ook het Motorenmuseum bezoeken met een tentoonstelling van waardevolle oude verbrandingsmotoren. En op nog geen 400 meter afstand vind je de Tuinen van Appeltern. Europa’s grootste en mooiste tuininspiratiepark met duizenden bloemen en planten.


Iedereen is welkom
Kortom, wil je op bezoek in het stoomtijdperk? Ga dan naar Museum Stoomgemaal De Tuut! In de wintermaanden is het museum open van dinsdag tot en met vrijdag. En in de zomer tot en met zondag, van 11.00 tot 16.00 uur. Wil je weten wanneer het volgende Stoomweekend is? Bezoek dan de website voor meer informatie.


Museum Stoomgemaal De Tuut
De Tuut 1, 6299 AA, Appeltern
0487 - 541156
www.de-tuut.nl


     

 


Verhalen over de Maas: Museum Stoomgemaal De Tuut