Volg ons op twitter

vrije tijd aan de rivier de Maas


home  >  nieuws  > Verhalen over de Maas: wijngaard De Kleine Heerlijkheid


Verhalen over de Maas: wijngaard De Kleine Heerlijkheid

Midden in het Land van Maas en Waal, in het dorp Horssen, ligt De Kleine Heerlijkheid. Een bijzonder bedrijf, met een gevarieerd activiteitenaanbod. Bezoek De Kleine Heerlijkheid voor een excursie over hun wijngaarden, kom meer te weten over escargots of neem deel aan een wijnproeverij voor ultiem genot van de door hen geteelde wijnen.

Wijn van Nederlandse bodem
De familie Fransen begon 21 jaar geleden met de wijngaard, toentertijd een van de eersten in Nederland. De Kleine Heerlijkheid is ondertussen uitgegroeid tot een multifunctioneel bedrijf, met wijnbouw en andere druivenproducten. De eigenaren  vertellen je graag alles over hun wijnbouw en  producten. Eigenaresse Gerrie: “Het is een heerlijkheid om er te mogen werken en een heerlijkheid om de geteelde producten te proeven. De Kleine Heerlijkheid is als het ware een groot genot. Niets voor niets is dat onze bedrijfsnaam!”

Origineel en leerzaam uitje
“Ik vind het leuk om bezoekers kennis te laten maken met Nederlandse druivenrassen, het productieproces en het werk in en om de gaard”, zegt Gerrie enthousiast. Geen wijnliefhebber? Ook dan kun je je kostelijk vermaken op het terrein. Naast de boeiende rondleidingen en proeverijen, zijn er nog andere activiteiten om je bezoek uit te breiden. Wat denk je van een huifkartocht door het mooie Maas en Waalse land? En voel je helemaal Frans met het gooien van een balletje op een van de professionele Jeu de boules banen. Of neem deel aan een workshop schilderen in de gaard of sieraden maken in de binnenruimte of op het buitenterras tussen de druivenranken. Na afloop kunnen bezoekers terecht in de winkel, waar verschillende lekkernijen te koop zijn. Van wijn, druivensap, druivenjam tot wijnmosterd. Kun je er geen genoeg van krijgen? Neem dan een voorraadje mee…

Ook slakken zijn verkrijgbaar bij De Kleine Heerlijkheid. Gerrie: “In Frankrijk, Italië en Spanje worden enorme hoeveelheden geteeld en gegeten, maar in Nederland is dit nog steeds relatief onbekend en nieuw. Voorheen  was het voor ons een veel gebruikt product, combinatie met de wijngaard. Maar momenteel doen we het alleen hobbymatig en vertellen wij graag alles over het leven van deze interessante diertjes. Wist je bijvoorbeeld dat een slak zowel een man als vrouw is?”

“Een bezoek aan De Kleine Heerlijkheid bleek een grote heerlijkheid te zijn. De ondernemersgeest met de gedrevenheid, enthousiasme en humor zijn van ongekend niveau. CHAPEAU! “ zegt een enthousiaste bezoeker.

Kortom, bij De Kleine Heerlijkheid kun je lekker ontspannen met familie, vrienden of collega’s. Omgeven door druiven en onder het genot van een glaasje. Ook leent het landgoed leent zich goed voor een familiedag, bruidsreportage of feestlocatie. Rondleidingen zijn op afspraak te boeken van mei t/m oktober, voor groepen vanaf 20 personen. Ben je met een minder groot gezelschap?  Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom, maar  geldt een aangepast tarief.
De Kleine Heerlijkheid
Aspert 1 Horssen
0487 - 54 17 21
www.kleineheerlijkheid.nl

   Verhalen over de Maas: wijngaard De Kleine Heerlijkheid