Volg ons op twitter

vrije tijd aan de rivier de Maas


home  >  nieuws  > Wandelen door het rivierengebied


Wandelen door het rivierengebied

Het water geeft en het water neemt. Dat zorgt voor veel verrassingen bij deze prachtige ROOTS struinwandeling over de vernieuwde oevers van de Maas tussen Ravenstein en Megen.

Tussen Ravenstein en Megen glijdt de Maas als een rustig, smal blauw lint door het landschap. Af en toe komt er een plezierboot of een gele pont langs. Tenminste, in de zomer, want ’s winters overstromen de uiterwaarden en wordt de Maas breder. Op de oevers kietelt het gras in juni de onderarmen, vooral in de Middelwaard bij Ravenstein. En de gele bloemen die er bloeien zijn de moeite waard om van dichtbij te bestuderen, vindt Fons Mandigers, beheerder van Natuurmonumenten. “Hier vind je bijvoorbeeld allerlei soorten boterbloemen. Zoals de kruipende, de scherpe, de blaartrekkende en de egelboterbloem, die vruchthoofdjes heeft in de vorm van een egel.” Mandigers is het meest blij met de geur van wilde marjolein: “Dit kruid trekt veel insecten aan, maar was nagenoeg verdwenen langs de rivieren. Nu heeft wilde marjolein de uiterwaarden gelukkig weer veroverd, doordat de rivier de zaden als een postpakket heeft afgeleverd. Dat is een teken dat we goed werk hebben verricht.” Ook aan de overkant is het geurende kruid inmiddels gesignaleerd.

Natuurgebieden aan de Maas
Bij Ravenstein speelt het nieuwe natuurgebied de Middelwaard het symbiosespel met de rivier. Aan de overkant schurkt net voor Appeltern het plassengebied Moringerwaard van het Geldersch Landschap en Kasteelen tegen de verhoogde winterdijk. “Nu is het niet meer voor te stellen,” vertelt regiomanager Gerard Jonkers, “maar de Moringerwaard was twintig jaar geleden gewoon landbouwgebied. We hebben ook een drassig rabattenbos met wilgen aangelegd en in de weides mogen wilde bloemen hun gang gaan.” Als je dwars door dat bloemenveld loopt, dansen de honderden wit-gele kopjes van de wilde margriet om je heen.

Kom logeren!
Er is volop gelegenheid om te overnachten in het Land van Maas en Waal. Ga bijvoorbeeld eens logeren bij B&B Appeltern. En dat kan nu ook nog eens met een leuke korting! De dag erna geniet je van een goed ontbijt en een picknicklunch. Maar wacht vooral niet te lang, want vol is vol.


bron: natuurmagazin Roots


Wandelen door het rivierengebied